Рецепти с билки за кръвно налягане

chesan-i-kosopad

Днес е лесно да посегнем към таблетка и да се надяваме да ни излекува, но медикаментите често имат странични ефекти. Билките лекуват без да вредят на организма, разбира се ако не се злоупотребява с тях. При хроничен проблем с високото кръвно налягане, за решаването му може да се обърнем към народната медицина.

Нашите баби са отглеждали в градината си много полезни билки.

Здравеца изглежда декоративно растение, но то е част от спешната, домашна аптечка в случай на високо кръвно. Дъвченето на свежите му листа го нормализират.

чубрица-билки-за-високо-кръвноЧубрицата ни е известна като ароматна подправка, но тя е и лек. Вари се отвара от 3 с. лъжици балканска чубрица и 2 ч. чаши вода. Отварата се вари 15 минути, изпива се на части за един ден. Чубрицата може да се използва в комбинация с други билки, помагащи за нормалното кръвно налягане – шипка и глог. От трите вида билки се вземат по 2 с. лъжици, добавя се 350 ml вода и сместа се вари 1 минута. Количеството е за един ден и се изпива на три пъти.

Синапеното семе действа съдо-разширяващо. 10 дни, на обед се изяжда по 1\2 ч. л. счукано семе.

Съвсем достъпните чесън и орехи, също лекуват този проблем. Чесънът е с широко спектърни, полезни свойства. В рецептата се използва заради съдо-разширяващо му качество, а орехите са богати на магнезий, необходим елемент за нормалното кръвно налягане. chesan-i-kosopadЯдките от 2 ореха и 3 скилидки чесън, счукват се добре. Сместа се изяжда сутрин преди ядене. Повтаря се два, три дни и се следи за резултата.

Други познати продукти, които смъкват кръвното са канелата и меда. Лечебната смес се прави в съотношение 2 лъжички мед и 1 лъжичка канела. Използва се в моменти на криза.

Това са най-разпространените рецепти с билки за кръвно налягане, но съществуват и много други с познати и по-малко известни билки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *