Билки за лечение на високо кръвно налягане

чубрица

чубрицаНека опознаем билките, които лекуват високото кръвно налягане, за да се преборим с този здравословен проблем. Билките имат способността да лекуват, без да причиняват странични ефекти. Те са в основата на много медикаменти, но преминали през различна обработка и с добавени химикали, губят своята живителна сила. При хипертонична криза, се опитваме да я овладеем бързо с медикамент, но при хронично високи нива на кръвното налягане е добре да помислим за балансирането му с природни средства.
Някои от лечебните билки за високо кръвно са ни познати и често срещани. Това са подправки, които често използваме. Ето някои от тях: Чубрица, Хрян, Джинджифил, Сминдух, Целина, Канела, лют, червен пипер.

 

horseradishРастения от които приготвяме чай, действат и благоприятно  на кръвното – Лайка, Живовляк, Мента, Глог, Шипка, Валериана.
Здравеца и индришето, които имаме в градината си също се използва за понижаване на високо кръвно. Нашите предци са дъвчели свежи листа от здравец, за да овладеят този проблем.
Има и други лековити растения, като червено цвекло, лук и чесън, лимон, елда, просо, банани, орехи, черница, синапено семе, бял имел, хибискус, ройбос, калофер, калина, троскот.

Различните билки помагат по различен начин. Високото кръвно налягане се получава от стесняване на кръвоносните съдове. Някои от билките действат съдоразширяващо и така намаляват кръвното налягане. джинджифилДруги действат на нервната система, като я успокояват и така нормализират сърдечната дейност. Трети действат диуретично, като отвеждат излишните течности от организма. Има и други видове въздействия на билките, които спомагателно нодят до нормализиране на кръвното. Много от лековитите растения са ни познати на практика или по име, но за рецептите, понякога се използват други техни части или друга технология на приготвяне. Като начало подберете рецепти, които отговарят на степента на проблема, но и се приготвят относително лесно, предозирането не води до рискове и периода на прим е сравнително кратък. Така ще сте постоянни и за този период ще видите ефекта от билките. Не опитвайте наведнъж много рецепти, за да разберете от какво се влияете най-добре. Много хора имат високо кръвно налягане, но всеки е в различна физическа и психическа форма, на различна възраст и с различни, допълнителни заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *